Cretan Dream ResortΠίσω

Αγροτουριστικές διακοπές στα Χανιά σε οικολογικό ξενοδοχείο

Τα Χανιά της Κρήτης είναι ό,τι πρέπει για ποιοτικό αγροτουρισμό. Με τόσες πολλές δραστηριότητες όλο τον χρόνο, υπάρχει πάντα κάτι ενδιαφέρον να κάνετε, όταν δεν περνάτε στιγμές χαλάρωσης στο οικολογικό μας ξενοδοχείο Cretan Dream Resort & Spa.

Ο αγροτουρισμός στα Χανιά της Κρήτης έρχεται φυσικά. Ολόκληρη η περιοχή των Χανίων είναι ένα από τα κορυφαία σημεία με αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας στην Ελλάδα. Και η φιλοξενία που προσφέρεται σε ένα οικολογικό ξενοδοχείο όπως το Cretan Dream Resort & Spa δεν μπορεί παρά να ενισχύσει αυτή την εμπειρία.

Τα υπέροχα φρέσκα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα των Χανίων, και της Κρήτης γενικότερα, είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος λόγος για αγροτουριστικές διακοπές στην περιοχή. Και, αν συνδυάσετε αυτή την εκλεκτή εμπειρία με τις εκπληκτικές παραλίες και τον υπέροχο καιρό στα Χανιά, έχετε έναν προορισμό που ξεχωρίζει εύκολα.

Είδη αγροτουρισμού και αγροτουριστικές δραστηριότητες στα Χανιά

Η Κρήτη είναι ένα ευλογημένο νησί, γεμάτο εύφορα εδάφη, και με ένα υπέροχο μικροκλίμα για γεωργία. Όσον αφορά τον αγροτουρισμό, δύο από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες είναι οι παρακάτω:

Συγκομιδή ελιάς και ελαιόλαδου
Η Κρήτη φημίζεται για τις ελιές και το ελαιόλαδό της, τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο. Σε όλο το νησί, αφθονούν οι ελαιώνες και μπορείτε να τους βρείτε τόσο στις πεδιάδες όσο και στις πλαγιές των βουνών.

Η συγκομιδή της ελιάς στα Χανιά και την Κρήτη λαμβάνει χώρα περίπου μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου, ανάλογα με το υψόμετρο, οπότε αν κάνετε διακοπές στο νησί εκείνη τη στιγμή, μπορείτε να συμμετάσχετε σε αυτή την ιδιαίτερη αγροτουριστική δραστηριότητα. Μετά τη συλλογή των ελιών, παράγεται το περίφημο Κρητικό ελαιόλαδο, με την πολτοποίηση της ελιάς στο ελαιοτριβείο.

Θα εντυπωσιαστείτε από την εξαιρετική ποιότητα του Κρητικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Είναι τόσο διακριτικό, γεμάτο άρωμα και με πολύ χαμηλή οξύτητα, που μόλις το δοκιμάσετε, δε θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε άλλο είδος λαδιού για το μαγείρεμα ή για τις σαλάτες σας.

Τοπική παραγωγή τυριού

Το Κρητικό τυρί είναι μια «κρυφή» λιχουδιά που λίγοι γνωρίζουν και μπορούν να σας πουν. Αν και δεν τα βλέπετε συχνά στα μέρη που συχνάζουν οι περισσότεροι τουρίστες, τα Χανιά και η Κρήτη είναι γεμάτα ζώα, ειδικά κατσίκες.

Μια δημοφιλής αγροτουριστική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στο νησί θα μπορούσε να είναι το τάισμα και το άρμεγμα κατσίκας – που, παρεμπιπτόντως, είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμη από μεγαλύτερα ζώα της φάρμας, όπως η αγελάδα. Και ίσως μια ακόμη καλύτερη δραστηριότητα θα είναι να δοκιμάσετε το τελικό προϊόν μετά την επεξεργασία του κατσικίσιου γάλακτος, το εξαιρετικό κρητικό τυρί.

Η Κρήτη φημίζεται σε όλη την Ελλάδα για το τυρί της και ειδικά για τη γραβιέρα της. Ένα μεγάλο μέρος των υπέροχων τοπικών τυριών εξάγεται στο εξωτερικό και μπορείτε να το βρείτε σε εκλεκτά ντελικατέσεν καταστήματα σε όλο τον κόσμο, οπότε, όταν βρεθείτε στα Χανιά, μην ξεχάσετε να τα δοκιμάσετε στην πηγή τους.

Αγροτουριστικές διακοπές στα Χανιά της Κρήτης – Άλλα υπέροχα τοπικά προϊόντα

Τα τοπικά φρέσκα προϊόντα ύψιστης ποιότητας που μπορείτε να βρείτε στα Χανιά δεν περιορίζονται στις ελιές, το ελαιόλαδο και το τυρί. Η Κρήτη φημίζεται ακόμα για το κρασί και τη ρακή της.

Η ρακή θεωρείται οικογενειακό έθιμο για πολλούς ντόπιους. Η καλύτερη ποιότητα ρακής είναι αυτή που αποστάζεται σε μικρά οικογενειακά αποστακτήρια, τα λεγόμενα «ρακοκάζανα», και η όλη διαδικασία γιορτάζεται με ένα μεγάλο γλέντι.

Αν οι διακοπές σας στα Χανιά είναι κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, προσπαθήστε να βρείτε έναν ντόπιο που να παράγει ρακή και ζητήστε του να συμμετάσχετε στο γλέντι. Οι Κρητικοί είναι εξαιρετικά φιλόξενοι και φιλικοί άνθρωποι οπότε πιθανότατα θα πάρετε μέρος σε αυτό το έθιμο αιώνων «σαν ντόπιος». Αλλά να θυμάστε ότι μερικές φορές η ρακή είναι πολύ δυνατή (εμείς προειδοποιήσαμε… :).

Άλλα τοπικά προϊόντα που θεωρούνται υψηλής ποιότητας είναι το εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι και τα κρητικά βότανα. Ειδικά τα βότανα θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο και είναι σημαντικότατη πηγή πρώτης ύλης για τη βιομηχανία φαρμάκων και καλλυντικών παγκοσμίως.

Γενικά, στα Χανιά και την Κρήτη, οι αγροτουριστικές δραστηριότητες που μπορείτε να βρείτε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας είναι δύο ειδών. Το πρώτο είδος είναι οι επίσημες και οργανωμένες δραστηριότητες, με τις οποίες μπορείτε να μάθετε περισσότερα και ζήσετε πολλές σχετικές εμπειρίες. Το δεύτερο είδος είναι οι ανεπίσημες, κατά τις οποίες σας προσκαλεί ένας ντόπιος (κάτι που συμβαίνει συχνά στην Κρήτη) και βυθίζεστε στον τοπικό πολιτισμό.

Το Cretan Dream Resort & Spa είναι ένα οικολογικό ξενοδοχείο και, με μερικά από τα πακέτα διαμονής ή εμπειριών που προσφέρει, σας δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσετε μερικά από τα καλύτερα τοπικά φρέσκα προϊόντα, από τη φάρμα κατευθείαν στο τραπέζι. Εκτός από αυτό, είμαστε στη διάθεσή σας για να ψάξουμε και να κανονίσουμε για εσάς μια αγροτουριστική δραστηριότητα της αρεσκείας σας στα Χανιά, που θα είναι σίγουρα μία από τις ομορφότερες στιγμές των διακοπών σας στην Κρήτη.